Terug naar hoofdpagina
GRATIS VERZENDING VANAF €100

Een vette of gemengde huid: hoe kan je dit zien en verzorgen?

Een vette of gemengde huid: hoe kan je dit zien en verzorgen?

Hoe herken je een vette huid?

Door een overmatige vetproductie, een natuurlijke olieachtige stof die ter hoogte van de haarzakjes wordt geproduceerd en als functie heeft om de huid zacht en gehydrateerd te maken en het haar te beschermen tegen externe factoren. Je hebt verschillende categorieën in een vette huid, zie hieronder de belangrijkste:

- Vette huid: deze herken je door een grotere hoeveelheid talg dan normaal, dit is vooral geconcentreerd in de T-zone (voorhoofd, neus, kin). 

- Seborrhoïsche vette huid: deze herken je door de overtollige talgproductie die de huidporiën verstoppen en zo vergrote huidporiën veroorzaakt. Dit ziet er onregelmatig, ruw en oneffen uit.

- Vette of verstikte huid: deze kan worden veroorzaakt door mee-eters. Mee-eters sluiten de haarzakjes af, waardoor talg niet kan ontsnappen en de huid niet kan worden gehydrateerd. Een vette huid ziet er daarom vaak droog uit, met een doffe tint en de aanwezigheid van onzuiverheden. 

- gecombineerde huid: deze wordt veroorzaakt doordat de talgklieren verschillend functioneren afhankelijk van het huidtype, heeft dit huidtype zones waar de huid vet is (T-zone: voorhoofd, neus, kin) en zones waar de huid droog is (meestal wangen en oogcontour). 

Wat veroorzaakt een vette of gemengde huid? Hieronder een aantal veel voorkomende redenen:

- Genetische factoren: hierbij is het vaak dat een vette huid erfelijk is. Dus als je ouders dit huidtype hebben zal jij dat waarschijnlijk ook doen. 

- Hormonale onevenwichtigheden: lichamelijke factoren met hormonen die vaak de oorzaak zijn van overmatige vetproductie. 

- Overmatig vocht en warm klimaat of vervuilde lucht: vooral in de zomer heeft de huid de neiging om er vetter uit te zien. Als verdediging op externe factoren kan de huid reageren met overtollige vetproductie, wat een beschermlaag vormt.

- Ongeschikte cosmetica of te vaak reinigen: het gebruik van producten die niet geschikt zijn voor jouw huidtype kan huidveranderingen veroorzaken. Ook een product te vaak gebruiken kan hiervoor zorgen. 

- Ongezonde voeding: vetten of voedingsmiddelen met een hoge glykemische index worden afgeraden. Eet liever producten die rijk zijn aan vitamine C en E of omega 3 en 6. Ook is het belangrijk dat je genoeg water drinkt. 

Hoe behandel je een vette of gemengde huid?

Bekijk eerst wat voor type huid je hebt. Verdiep jezelf dan in verschillende schoonheidsroutines en -producten om te ontdekken welke het beste bij de behoeften van je huid passen. Ontdek de verzorgingsroutine voor je huid met de producten van Sendo